Αρχαία Δωδώνη . Δ΄ τάξη

Στο μάθημα της Ευέλικτης Ζώνης ασχοληθήκαμε με τη Δωδώνη, μάθαμε για την ιστορία του Ιερού, για τη λατρεία του Δία, της Διώνης και της Μητέρας Φύσης, για την Ιερά Οικία, για το Μαντείο και για το θέατρο.

Εμπνευστήκαμε ποιήματα για τη Δωδώνη και ζωγραφίσαμε το θέατρο, το Ιερό και τον Δία με τη Διώνη που κατοικούσαν στις ρίζες της Ιερής Βελανιδιάς.

 

IMG_20150305_123608

                                                   Η  ΑΓΑΠΗ  ΓΙΑ  ΤΟ  ΘΕΑΤΡΟ

Αυτό το θέατρο με συγκινεί

μες στην καρδιά μου έχει μπει

μες στους αγώνες ζει

θα το θαυμάζω μια ζωή!

                                                 Μαριτίνα-Κωνσταντίνα

IMG_20150305_123736

                                                                      Η ΦΗΓΟΣ                                                                              

                                                         Η ιερή βελανιδιά                                                          

έχει λέβητες παιδιά

    για να δίνει τους χρησμούς

              σε όλους τους πιστούς.  

Ο Δίας με τη Διώνη

ζούνε μέσα στη βελανιδιά

και δίνουν στους ανθρώπους

δυστυχία ή χαρά!   

                                          Μαριτίνα- Κωνσταντίνα- Χριστίνα Τ.

IMG_20150305_123646

ΤΟ ΔΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΔΙΑ

Δέντρο του Δία η Φηγός

σε όλους  ξακουστός.

  Κρατεί στο χέρι κεραυνό

και δίνει χρησμό

σ’ αυτό το ωραίο ιερό.

                                         Νέλλη- Νίκος- Ιοκάστη

 IMG_20150305_123811

Η βελανιδιά η ιερή

είναι σε όλους ξακουστή

και τη σέβονται πολλοί.

                                              Σπύρος-Θανάσης-Γιάννης

 

IMG_20150305_123701

Η Φηγός η ιερή

δίνει κέφι και χαρά

λύπη και κακοκαιριά

σε μεγάλους και παιδιά.

                                        Νεφέλη-Βίκη-Παναγιώτης

 IMG_20150305_123717

ΤΟ ΙΕΡΟ

Η ιερή βελανιδιά

σε όλους δίνει δυστυχία ή χαρά.

Τρέχουν οι πιστοί

Το μέλλον τους να δουν

το Δία και τη Διώνη να προσκυνούν.

                                                              Χριστίνα- Κική- Αγγελική- Ελεονώρα

Διαβάσαμε τις Όρνιθες του Αριστοφάνη, γράψαμε με λίγα λόγια την ιστορία και τη δραματοποιήσαμε!

Όρνιθες

Στην Αθήνα της αρχαίας Ελλάδας  ζούσαν δυο φίλοι, ο Πισθέταιρος και ο Ευελπίδης. Δεν τους άρεσε η ζωή στην Αθήνα και αποφάσισαν να πάνε να ζήσουν με τα πουλιά. Μια μέρα ξεκίνησαν για να πάνε να βρούνε τον Τηρέα. Όταν έφτασαν στη χώρα των πουλιών,άρχισαν να φωνάζουν τον τσαλαπετεινό. Όταν ήρθε, οι δυο Αθηναίοι του είπαν το σχέδιό τους. Μετά ο τσαλαπετεινός φώναξε τα πουλιά για να τους πει το σχέδιο που του είπαν οι δυο Αθηναίοι. Μόλις ήρθαν, τα πουλιά άρχισαν να τους τσιμπάνε. Οι δυο Αθηναίοι είπαν  στον τσαλαπετεινό να σταματήσουν να τους τσιμπάνε τα πουλιά. Γρήγορα γρήγορα είπαν το σχέδιό τους στα πουλιά. Τα πουλιά συμφώνησαν. Ο τσαλαπετεινός φώναξε την αηδόνα να χορέψει και να τραγουδήσει για να ευχαριστηθούν. Κι έτσι τα πουλιά έγιναν θεοί και πήραν την Εξουσία.

                                                                           Μαριτίνα- Χριστίνα- Νίκος  

+Ν_Β+_+¦+_+__Γ 3

Οι Όρνιθες

Δύο Αθηναίοι ο Πισθέταιρος κι ο Ευελπίδης, βαρέθηκαν τη ζωή στην πόλη και αποφάσισαν να πάνε να ζήσουν με τα πουλιά. Έτσι πήγαν να βρουν τον Τηρέα που έγινε Τσαλαπετεινός. Ο Τηρέας φώναξε τα άλλα πουλιά για να ανακοινώσει ο Ευελπίδης το σχέδιό του. Τα πουλιά επιτέθηκαν αλλά τελικά άκουσαν το σχέδιο του Ευελπίδη, που τους άρεσε πολύ. Το σχέδιο ήταν το εξής: Να χτίσουν μια δικιά τους χώρα στα σύννεφα ανάμεσα από θεούς και ανθρώπους, την οποία πρέπει να περιφράξουν με τείχος ψηλό. Αφού συμφώνησαν με τους θεούς, πήραν την Εξουσία. Από τότε οι άνθρωποι έπαθαν πουλομανία. Ονόμαζαν τα παιδιά τους Παγώνα, τους έξυπνους τους φώναζαν Ξεφτέρια, τους κουτούς Μπούφους, έγραφαν στο σχολείο ορνιθοσκαλίσματα κι όποιον τον αγαπούσαν πιο πολύ τον έλεγαν πουλί μου.

                                                                                        Κική-Ιοκάστη-Γιάννης 

+Ν_Β+_+¦+_+__Γ 2

 

Όρνιθες

Κάποτε ζούσαν δυο φίλοι ο Πισθέταιρος κι ο Ευελπίδης. Μια μέρα αποφάσισαν να πάνε να βρούνε τον Τηρέα, επειδή είχαν πάρα πολλά παράπονα από τη ζωή τους και ήθελαν να μείνουν μαζί του. Όμως τα πουλιά δεν τους ήθελαν γιατί τους έβλεπαν σαν εχθρούς. Στο τέλος τα πουλιά όμως συμπάθησαν τους ξένους γιατί τους είπαν ένα καταπληκτικό σχέδιο. Αυτό το σχέδιο δεν άρεσε καθόλου στους θεούς, γι΄αυτό έστειλαν την ΄Ιρης για να ρωτήσει γιατί δεν ανεβαίνουν πια οι μυρωδιές στους θεούς. Ο Πισθέταιρος την έδιωξε. Ήρθε τότε η αντιπροσωπεία των θεών για να δουν οι ίδιοι τι συμβαίνει. Μίλησαν με τα πουλιά και συμφώνησαν να δώσουν την εξουσία οι θεοί. Κι έτσι έζησαν ευτυχισμένοι.

                                                                                                 Νεφέλη- Πάνος- Νέλλη 

+Ν_Β+_+¦+_+__Γ 4

Όρνιθες

Κάποτε ζούσαν δυο φίλοι, ο Πισθέταιρος και ο Ευελπίδης. Είχαν πολλά παράπονα από τη ζωή τους, για παράδειγμα, καβγάδες, δικαστήρια, καυσαέρια. Ήθελαν να πάνε κάπου, ώστε να ζήσουν ήσυχα κι ευτυχισμένα. Μια μέρα ο Ευελπίδης είχε την ιδέα να πάνε να βρούνε τον Τηρέα να τον ρωτήσουν μήπως ήταν καλύτερη η ζωή των πουλιών.Όταν έφτασαν ο Ευελπίδης του είπε να μαζέψει και τα άλλα πουλιά για να τους εξηγήσει το σχέδιο. Ο Τσαλαπετεινός τα μάζεψε και τότε αυτά επιτέθηκαν στους ανθρώπους , τους τσίμπαγαν, τους γρατσούναγαν και τους δάγκωναν. Ο Τσαλαπετεινός τους χώρισε. Μετά άκουσαν το σχέδιό τους και το έκαναν. Έχτισαν τοίχο ψηλό. Έφτασε όμως η αντιπροσωπεία των θεών και παραπονέθηκαν ότι δεν φτάνουν οι μυρωδιές των ψητών που ευχαριστούσαν τους θεούς. Τα πουλιά είπαν να τους δώσουν την Εξουσία. Οι θεοί αναγκάστηκαν και την έδωσαν.

                                                                                                         Ελεονώρα- Χριστίνα

+Ν_Β+_+¦+_+__Γ 5

Ο Ρ  Ν Ι Θ Ε Σ

Δυο φίλοι ο Πισθέταιρος και ο Ευελπίδης είχαν πολλά παράπονα από τη ζωή στην πόλη. Τα προβλήματά τους ήταν ότι δεν είχαν λεφτά να πληρώσουν τη ΔΕΗ, το χαράτσι και το νερό. Μια μέρα τους ήρθε η ιδέα να βρουν τον Τηρέα, που ήταν άνθρωπος κι έγινε πουλί, μήπως και του άρεσε καλύτερα η ζωή των πουλιών.Αγόρασαν από το παζάρι δύο πουλιά που ξέρανε τον δρόμο και ξεκίνησαν. Συμφώνησαν με τα πουλιά να φτιάξουν μια συννεφοπολιτεία ανάμεσα από θεούς κι ανθρώπους. Δεν άφηναν όμως την τσίκνα να ανεβαίνει στους θεούς και τότε εκείνοι έστειλαν τη θεά Ίρις να μάθει τον λόγο, αλλά αυτοί την έδιωξαν. Έπειτα ήρθαν ο Ηρακλής και ο Ποσειδώνας και συμφώνησαν να τους δώσουν την Εξουσία.

                                                                                                              Κων/να- Αγγελική-Βίκη

+Ν_Β+_+¦+_+__Γ 1