Ψυχολόγος στο Σχολείο μας

αρχείο λήψης
Σας ενημερώνουμε ότι από την Παρασκευή, 24/11/2023 υπηρετεί στο σχολείο μας η ψυχολόγος κ. Ελεωνόρα Παντούλα. Η ψυχολόγος προσλήφθηκε από το Υ.ΠΑΙ.Θ.Α. στο πλαίσιο του προγράμματος «Ενίσχυση και ενδυνάμωση της κοινωνικοσυναισθηματικής ανάπτυξης και ανθεκτικότητας των μαθητών μέσω του θεσμού ψυχολόγου και του κοινωνικού λειτουργού, σχολικά έτη 2023-26».  Ο ρόλος της  Ψυχολόγου κινείται στον άξονα της ενημέρωσης και συμβουλευτικής καθοδήγησης για ενδυνάμωση της σχολικής κοινότητας, προκειμένου μαθητές, εκπαιδευτικοί, γονείς και κηδεμόνες  να αποκτήσουν εκείνες τις δεξιότητες που απαιτούνται για την αποτελεσματική διαχείριση κρίσιμων και απρόβλεπτων καταστάσεων, με απώτερο στόχο τη δημιουργία ενός ασφαλούς, σχολικού περιβάλλοντος, τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας, την προστασία της σχολικής κοινότητας και κατ’ επέκταση της κοινωνίας.
Αναλυτικότερα η ψυχολόγος:
  • Παρέχει ψυχολογική υποστήριξη / συμβουλευτική  σε μαθητές/τριες.
  • Παρέχει ψυχολογική υποστήριξη / συμβουλευτική σε γονείς, στοχεύοντας στην ενδυνάμωση του γονεϊκού τους ρόλου και τη βελτίωση της επικοινωνίας γονέα-παιδιού.
  • Παρέχει συμβουλευτική είτε σε ατομικό επίπεδο, είτε σε ομαδικό επίπεδο, ανάλογα με τις ανάγκες του σχολείου.
  • Συνεργάζεται με τον Σύλλογο Διδασκόντων και εισηγείται για θέματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων τους.
  • Σχεδιάζει, οργανώνει και υλοποιεί προγράμματα πρόληψης και προαγωγής της σωματικής, ψυχοσυναισθηματικής υγείας και προστασίας.
Τονίζεται ότι όλες οι παραπάνω διαδικασίες διασφαλίζουν στο ακέραιο την εμπιστευτικότητα και την προστασία των δεδομένων των μαθητών/τριών και των οικογενειών τους. Επιπλέον, για την εφαρμογή ατομικών προγραμμάτων απαιτείται η Υπεύθυνη-Δήλωση-Έγγραφη Συναίνεση του γονέα/κηδεμόνα. Τέλος, σε περίπτωση που οι γονείς χρειάζονται συμβουλευτική και υποστήριξη στο γονεϊκό τους ρόλο δύνανται να ζητήσουν, μέσω της σχολικής διεύθυνσης, συνάντηση με τη σχολική ψυχολόγο.