Επίσκεψη στη Γαλακτοκομική Σχολή.26/3/14

Την Τετάρτη 26 Μαρτίου, οι μαθητές της Α΄ και Β΄  τάξης, πήγαμε στη Γαλακτοκομική Σχολή που βρίσκεται στον Κατσικά. Ο διευθυντής της σχολής, μας υποδέχτηκε και μας ξενάγησε στους χώρους της. Μάθαμε πολλά πράγματα για το γάλα και για το πώς παράγονται τα προϊόντα του.

IMG_20140326_104637  IMG_20140326_104524

Η σχολή είναι μοναδική στο είδος της σε ολόκληρη την Ελλάδα και μετράει 98 έτη λειτουργίας. Ιδρύθηκε το 1916 από το γεωπόνο Νικόλαο Ζυγούρη, με σκοπό την κατάρτιση τεχνιτών τυροκόμων και τη βελτίωση των γαλακτοκομικών μας προϊόντων ώστε να γίνουν ανταγωνιστικά στις ξένες αγορές.

IMG_20140326_104950  IMG_20140326_105112

Σήμερα φοιτούν στη σχολή 120 μαθητές που  ειδικεύονται στην τέχνη της Τυροκομίας και της Γαλακτοκομίας. Η φοίτηση είναι διετής. Όσοι μαθητές επιθυμούν, μπορούν να μένουν δωρεάν στις εγκαταστάσεις της σχολής, στην οποία λειτουργεί και εστιατόριο όπου καταναλώνουν  τα προϊόντα που παράγουν. Τα μαθήματα διδάσκουν Γεωπόνοι και Τεχνολόγοι τροφίμων. Την πρακτική εξάσκηση την κάνουν έμπειροι Τυροκόμοι.

IMG_20140326_105438 IMG_20140326_105549

Μας έκαναν κι εμάς ένα μικρό μάθημα δείχνοντάς μας συγχρόνως τις εγκαταστάσεις… Το γάλα έρχεται καθημερινά μέσα σε  αυτά τα δοχεία, τα οποία τα αδειάζουν στους ειδικούς κάδους και το ζυγίζουν.

IMG_20140326_105457  IMG_20140326_105620

Έπειτα περνάει μέσα από σωλήνες όπου υπάρχουν ειδικά φίλτρα και καθαρίζεται από ξένες ουσίες.

IMG_20140326_105641  IMG_20140326_110525

Ακολουθεί η παστερίωση, η οποία είναι αναγκαία, για να σκοτωθούν οι παθογόνοι οργανισμοί από το γάλα, που βλάπτουν την υγεία μας. Το όνομά της, η παστερίωση, το οφείλει στον Γάλλο γιατρό που την επινόησε,τον Λουί Παστέρ. Γίνεται με θέρμανση του γάλακτος στους 72? C για 15 δευτερόλεπτα ή στους 65? C για 30 δευτερόλεπτα.

IMG_20140326_105658  IMG_20140326_110859

Για να κρυώσει το γάλα το περνούν από την «Γκοφρέτα», το μηχάνημα με τα κίτρινα χερούλια, που βλέπουμε στην παραπάνω εικόνα. Μετά το συσκευάζουν με τη βοήθεια του μηχανήματος στη δεξιά εικόνα.

IMG_20140326_110603 IMG_20140326_110803

Για να γίνει το βούτυρο χρησιμοποιούν τον «Κορυφολόγο»(αριστερή εικόνα), που διαχωρίζει το λίπος  και παίρνουν την κρέμα του τυρογάλατος για να γίνει το βούτυρο. Για να το πακετάρουν το βάζουν στο διπλανό μηχάνημα (δεξιά εικόνα).

                                                IMG_20140326_111029

Για να γίνει το γιαούρτι τοποθετούν το βρασμένο γάλα  στον παραπάνω θάλαμο.

IMG_20140326_111548  IMG_20140326_111852

Πάμε τώρα στους χώρους όπου αποθηκεύουν τα διάφορα είδη τυριών μέχρι να ωριμάσουν. Για να γίνει το τυρί ρίχνουν στο βρασμένο γάλα την πυτιά(μαγιά). Ανάλογα με το είδος τυριού που παρασκευάζουν, χρησιμοποιούν την κατάλληλη θερμοκρασία. Στη συνέχεια το βάζουν στην «τσαντίλα» (λευκό πανί), για να στραγγίσει.

IMG_20140326_111128 IMG_20140326_111209

Τη φέτα τη συσκευάζουν σε δοχεία και μετρούν με ειδικά μηχανήματα το ph (προφέρεται πεχά), το επίπεδο υγρασίας δηλ., για να δουν έτσι πότε είναι έτοιμο για κατανάλωση.

IMG_20140326_111716  IMG_20140326_111729

Τα κίτρινα τυριά τοποθετούνται  σε διάφορα καλούπια είτε στρογγυλά είτε ορθογώνια, ανάλογα με τη χρήση που προορίζονται (φέτες τοστ, κεφαλοτύρια κ.ά.)

IMG_20140326_111358 IMG_20140326_111430

Όταν πάρουν το σχήμα, αφαιρούν τα καλούπια, τα αλείφουν με ειδικό κερί, γράφουν πάνω την ημερομηνία παραγωγής και άλλους κωδικούς και τα αφήνουν να ωριμάσουν.

IMG_20140326_112017 IMG_20140326_112355

Μαθητές της Σχολής επί τω έργω… Όταν αποφοιτήσουν μπορούν να εργαστούν σε δικές τους επιχειρήσεις, σε βιομηχανίες Γάλακτος, σε Συνεταιριστικά Τυροκομεία κ. ά.

IMG_20140326_113751 IMG_20140326_114240

Στο εστιατόριο όπου σιτίζονται  οι μαθητές, απολαύσαμε τα νόστιμα τυριά τους που παρασκευάζουν με τα χέρια τους. Με αυτά σιτίζονται και οι ίδιοι ενώ τα υπόλοιπα  τα διαθέτουν σε ιδρύματα της πόλης…

IMG_20140326_115628 IMG_20140326_104541

Ευχαριστούμε πολύ για τα σπουδαία πράγματα που μάθαμε, για τις λιχουδιές που δοκιμάσαμε και για τη φιλικότητα που νιώσαμε. Αξίζει να πούμε ένα μπράβο στους μαθητές και στους καθηγητές τους!!! Και μη λησμονούμε τη συμβουλή τους, να προτιμούμε τα Ελληνικά Προϊόντα… Κάνουμε καλό στον τόπο μας!