Σχετικά με τον Σύλλογο Γονέων

Σύλλογος Γονέων

19ου Δημοτικού Σχολείου και 23ου Νηπιαγωγείου Ιωαννίνων

Οδηγίες προς τους Γονείς σχετικά με τον Σύλλογο Γονέων

 

Ο Σύλλογος Γονέων είναι ένα θεσμοθετημένο όργανο, που ιδρύεται σε κάθε σχολική μονάδα, εκφράζει τους γονείς μέσα στο σχολείο και που η παρουσία του είναι νομικά κατοχυρωμένη από το Νόμο 1566/1998 όπως αντικαταστάθηκε με τον Νόμο 2621/1998. Μέλη του είναι ΟΛΟΙ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ με ενεργά μέλη τους εγγεγραμμένους, που έχουν και το δικαίωμα να εκλέγουν και να εκλέγονται στα όργανα του Συλλόγου.

Ο σκοπός και ο τρόπος λειτουργίας του Συλλόγου ορίζεται με εγκεκριμένο από το Πρωτοδικείο Καταστατικό που είναι σύμφωνο με την σχετική νομοθεσία. Πρωταρχικός στόχος είναι η αναβαθμισμένη Δημόσια Δωρεάν Παιδεία για τους μαθητές. «Όπλα» του συλλόγου είναι η σύνθεση των απόψεων, η συλλογικότητα, η προβολή και η διεκδίκηση με κάθε νόμιμο τρόπο των αιτημάτων που βοηθούν την πραγματοποίηση αυτού του στόχου. Η πολύχρονη παρουσία του Συλλόγου Γονέων μέσα στο σχολείο και ιδιαίτερα εκεί όπου υπάρχει μεγάλη συμμετοχή, έχει δώσει δείγματα Δημιουργικής Συνεργασίας μεταξύ Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Εκπαιδευτικών, Γονέων, Μαθητών με σημαντικά αποτελέσματα στην καλή λειτουργία του σχολείου.

Έδρα του Συλλόγου Γονέων είναι το σχολείο, όπου το Συμβούλιο Σχολικής Κοινότητας έχει παραχωρήσει χώρο για τις συνεδριάσεις, τη φύλαξη των βιβλίων και τα λοιπά υπάρχοντα του Συλλόγου. Κυρίαρχο όργανο είναι η Γενική Συνέλευση των γονέων που συνέρχεται τακτικά μία φορά το χρόνο και δίνει τις βασικές κατευθύνσεις. Ο Σύλλογος συμμετέχει στη λήψη αποφάσεων, που αφορούν την οργάνωση και λειτουργία του σχολείου, συμμετέχοντας στο Σχολικό Συμβούλιο.

Το Σχολικό Συμβούλιο είναι το αρμόδιο και καθοριστικό όργανο για την ομαλή λειτουργία του σχολείου και την επικοινωνία διδασκόντων και γονέων. Πρόεδρος του Σχολικού Συμβουλίου είναι ο Διευθυντής του κάθε σχολείου και συμμετέχουν ο Σύλλογος Διδασκόντων (Δημοτικού και Νηπιαγωγείου) και ο Σύλλογος Γονέων. Η σωστή λειτουργία του Σχολικού Συμβουλίου συντελεί στο να αντιμετωπίζονται μέσα από διάλογο τα προβλήματα που απασχολούν το σχολείο και το ανθρώπινο δυναμικό του.

Η Γενική Συνέλευση εκλέγει κάθε 2 χρόνια το Διοικητικό Συμβούλιο (Δ.Σ). και η εκλογική διαδικασία διεξάγεται σύμφωνα με τον Ν.2621/1998 και με το Καταστατικό του Συλλόγου.

Γιατί να συμμετέχω στον Σύλλογο Γονέων

Γιατί εμείς οι γονείς δεν έχουμε άλλο χώρο για την προώθηση της επίλυσης των προβλημάτων, που για δεκαετίες αντιμετωπίζει η Παιδεία.

Γιατί το σχολείο είναι ένας εξαιρετικά ευαίσθητος κοινωνικός χώρος.

Γιατί αν δεν ασχοληθούμε εμείς με τα προβλήματα των παιδιών μας, κανείς δεν θα το κάνει.

Γιατί τα κοινωνικά προβλήματα αυξάνονται και διογκώνονται. Μόνο η συλλογικότητα και το ομαδικό πνεύμα μπορούν να δώσουν απαντήσεις και λύσεις.

Γιατί το «τίποτα δεν μπορεί να γίνει» είναι ένας βολικός μύθος. Πολλά μπορούν να γίνουν.

Γιατί το ανοικτό Σχολείο, το ήρεμο κλίμα, το φιλικό και γνώριμο περιβάλλον είναι βασικές προϋποθέσεις για την μόρφωση των παιδιών μας.

Τι Μπορώ να Κάνω

Να εγγραφείς ΤΩΡΑ μέλος στο Σύλλογο Γονέων του Σχολείου.

Να συμμετέχεις ενεργά στα όργανα διοίκησης και στις ομάδες εργασίας που λειτουργούν  με ευθύνη του Διοικητικού Συμβουλίου.

Να παίρνεις μέρος στις ανοιχτές συνεδριάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου.

Να παρευρίσκεσαι τουλάχιστον μια φορά το χρόνο στην τακτική Γενική Συνέλευση, να είσαι συνεπής με τις οικονομικές υποχρεώσεις προς το σύλλογο (Ετήσια Συνδρομή) και να παίρνεις μέρος στην εκλογική διαδικασία κάθε δύο χρόνια.

Να επικοινωνείς για οποιοδήποτε θέμα σε απασχολεί με το Σύλλογο Γονέων για συλλογική και αποτελεσματικότερη λύση.

 Ο Σύλλογος Γονέων:

 Δεν έχει κερδοσκοπικό χαρακτήρα.

 Λειτουργεί μόνο με την αγάπη και την εθελοντική συμμετοχή των Γονέων.

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>