Την Τετάρτη 1 Απριλίου επισκεφθήκαμε τη Δωδώνη.
Η Δωδώνη υπήρξε λατρευτικό κέντρο (ιερό) και μαντείο του Δία. Βρίσκεται 22 χλμ. νότια των Iωαννίνων, στους πρόποδες του αρχαίου όρους Τόμαρου (Ολύτσικα) σε ύψος 600 μέτρων. Στο Ιερό αυτό λατρεύονταν ο Δίας και η Διώνη (ως σύζυγός του) σε συνδυασμό με το ιερό δέντρο, τη φηγό (δρυ-βελανιδιά) όπου κατοικούσε το θεϊκό ζευγάρι.
Στο ιερό της Δωδώνης η λατρεία άρχισε από τα προϊστορικά χρόνια και το μαντείο της το θεωρούσαν ως το αρχαιότερο στην Ελλάδα. Για πολλούς αιώνες η λατρεία ήταν υπαίθρια και γινόταν γύρω από την ιερή δρυ με τους τρίποδες τριγύρω.
Στις αρχές του 4ου αιώνα χτίστηκε η ιερά Οικία, ένας μικρός απλός ναός. Αργότερα ο ναός απόχτησε, περίβολο και στοές και έγινε μεγαλύτερος και λαμπρότερος. Στο μεταξύ (ιδιαίτερα κατά τον 3ο αι. π.χ.) ιδρύθηκαν και άλλα οικοδομήματα στο Ιερό: Βουλευτήριο για τις συγκεντρώσεις της Ηπειρωτικής Συμμαχίας, ναοί (Διώνης, Θέμιδας, Ηρακλή, Αφροδίτης), στοές, πρυτανείο, στάδιο και μεγαλόπρεπο θέατρο για 18.000 θεατές.
Οι χρησμοί στο μαντείο δίνονταν με το θρόισμα των φύλλων της βελανιδιάς με τους κρωγμούς των ιερών περιστεριών που φώλιαζαν εκεί. Επίσης οι Ιερείς ερμήνευαν τους ήχους από τους χάλκινους λέβητες με τρίποδες που περιστοίχιζαν το ιερό δέντρο. Τις ερωτήσεις για τους χρησμούς τις χάραζαν πάνω σε μολυβένια ελάσματα, πολλά από τα οποία έχουν βρεθεί στις ανασκαφές.
Οι ιερείς ονομάζονταν Ελλοί ή Σελλοί, κατοικούσαν γύρω από το δέντρο ξυπόλυτοι και κοιμούνταν κάτω στο χώμα για να αντλούν τις μυστηριακές δυνάμεις της μαντείας.
Φτιάξαμε κι εμείς τα δικά μας αναθήματα με πηλό και τα στολίσαμε με σχέδια, γράφοντας επάνω λέξεις- επιθυμίες, όπως, ειρήνη, αγάπη…
ΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ
Το Αρχαίο θέατρο Δωδώνης χτίστηκε τον 3ο αιώνα π.Χ. επί βασιλείας Πύρρου . Χωρούσε 18.000 θεατές και ήταν το μεγαλύτερο της εποχής του. Κατά την τέλεση των Ναΐων προς τιμήν του Νάιου Δία, εκτός από τους αγώνες στο στάδιο γίνονταν και θεατρικοί αγώνες.
Το θέατρο καταστράφηκε και επισκευάστηκε δυο φορές. Το 31 π.Χ. το επισκεύασε πάλι ο Ρωμαίος Αυτοκράτορας Οκταβιανός Αύγουστος για να χρησιμοποιηθεί ως αρένα για θηριομαχίες από τους Ρωμαίους. Ο τοίχος που υπάρχει μπροστά από τα πρώτα καθίσματα χτίστηκε αυτή την εποχή για την προστασία των θεατών από τα θηρία.
Εκεί στο χώρο του αρχαίου θεάτρου, παρουσιάσαμε τα δικά μας δρώμενα που ετοιμάσαμε στην ευέλικτη ζώνη. Το μήλο της Έριδος παρουσίασε η Γ΄ τάξη και ένα απόσπασμα από τις Όρνιθες, η Δ΄ τάξη!!