Την Παρασκευή 14/4/2016 η Γ’ και η Δ’ τάξη επισκεφτήκαμε το λαογραφικό μουσείο «Κώστας Φρόντζος» προκειμένου να παρακολουθήσουμε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Από το σιτάρι στο ψωμί».
Αρχικά παρακολουθήσαμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον βήμα-βήμα όλη τη διαδικασία που ακολουθούσε κάποτε ο γεωργός από τη στιγμή που όργωνε τη γη μέχρι που έφτανε το ψωμί στο τραπέζι.
Βέβαια, ακόμα και σήμερα η διαδικασία είναι η ίδια, μόνο που η τεχνολογία τα κάνει πια όλα πιο εύκολα και πιο γρήγορα για τον αγρότη, το μυλωνά και τη νοικοκυρά.
«Το όργωμα»
«Η σπορά»
«Ο θερισμός»
«Το αλώνισμα- λίχνισμα»
«Η άλεση»
«Το ζύμωμα»
Στη συνέχεια είδαμε από κοντά και αγγίξαμε διάφορα εργαλεία που χρησιμοποιούσαν παλιότερα οι γεωργοί: αλέτρι, υνί, τροβά, δρεπάνι, δικράνι, κόσκινο, χειρόμυλο.
Τέλος, σηκώσαμε τα μανίκια και μπήκαμε στη διαδικασία του ζυμώματος.
Πράγματι, πολύ ωραίο πρόγραμμα!