«Από το σιτάρι στο ψωμί» 14/4/2016

Την Παρασκευή 14/4/2016 η Γ’  και η Δ’  τάξη επισκεφτήκαμε το λαογραφικό μουσείο «Κώστας Φρόντζος» προκειμένου να παρακολουθήσουμε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Από το σιτάρι στο ψωμί».

Αρχικά παρακολουθήσαμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον βήμα-βήμα όλη τη διαδικασία που ακολουθούσε κάποτε ο γεωργός από τη στιγμή που όργωνε τη γη μέχρι που έφτανε το ψωμί στο τραπέζι.

Βέβαια, ακόμα και σήμερα η διαδικασία είναι η ίδια, μόνο που η τεχνολογία τα κάνει πια όλα πιο εύκολα και πιο γρήγορα για τον αγρότη, το μυλωνά και τη νοικοκυρά.

«Το όργωμα»

«Η σπορά»

«Ο θερισμός»

«Το αλώνισμα- λίχνισμα»

«Η άλεση»

alesi

«Το ζύμωμα»

____1_1

Στη συνέχεια είδαμε από κοντά και αγγίξαμε διάφορα εργαλεία που χρησιμοποιούσαν παλιότερα οι γεωργοί: αλέτρι, υνί, τροβά, δρεπάνι, δικράνι, κόσκινο, χειρόμυλο.

235221225232

Τέλος, σηκώσαμε τα μανίκια και μπήκαμε στη διαδικασία του ζυμώματος.

243239

Πράγματι, πολύ ωραίο πρόγραμμα!

This entry was posted in Γ΄ Τάξη σχολ. έτος 2015-16, Δ΄ Τάξη σχολ. έτος 2015-16, Χωρίς κατηγορία. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>