“Από το σιτάρι στο ψωμί” 14/4/2016

Την Παρασκευή 14/4/2016 η Γ’  και η Δ’  τάξη επισκεφτήκαμε το λαογραφικό μουσείο «Κώστας Φρόντζος» προκειμένου να παρακολουθήσουμε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Από το σιτάρι στο ψωμί».

Αρχικά παρακολουθήσαμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον βήμα-βήμα όλη τη διαδικασία που ακολουθούσε κάποτε ο γεωργός από τη στιγμή που όργωνε τη γη μέχρι που έφτανε το ψωμί στο τραπέζι.

Βέβαια, ακόμα και σήμερα η διαδικασία είναι η ίδια, μόνο που η τεχνολογία τα κάνει πια όλα πιο εύκολα και πιο γρήγορα για τον αγρότη, το μυλωνά και τη νοικοκυρά.

«Το όργωμα»

«Η σπορά»

«Ο θερισμός»

«Το αλώνισμα- λίχνισμα»

«Η άλεση»

alesi

«Το ζύμωμα»

____1_1

Στη συνέχεια είδαμε από κοντά και αγγίξαμε διάφορα εργαλεία που χρησιμοποιούσαν παλιότερα οι γεωργοί: αλέτρι, υνί, τροβά, δρεπάνι, δικράνι, κόσκινο, χειρόμυλο.

235221225232

Τέλος, σηκώσαμε τα μανίκια και μπήκαμε στη διαδικασία του ζυμώματος.

243239

Πράγματι, πολύ ωραίο πρόγραμμα!