“Ξεφυλλίζοντας το φυτολόγιο του αρχαιολογικού μουσείου” 19/4/2016

Στις 19/4/2016 η Β΄τάξη και Γ΄ τάξη επισκεφτήκαμε το αρχαιολογικό μουσείο Ιωαννίνων προκειμένου να παρακολουθήσουμε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ξεφυλλίζοντας το φυτολόγιο του αρχαιολογικού μουσείου». Αρχικά χωριστήκαμε σε τέσσερις ομάδες: την ομάδα του κισσού, την ομάδα της βελανιδιάς, την ομάδα της μυρτιάς και την ομάδα του σταχυού. Οι μαθητές της κάθε ομάδας φόρεσαν στο λαιμό τους ένα κολιέ με το φυτό που εκπροσωπούσαν.

250251

252253

Στη συνέχεια παίξαμε το παιχνίδι του κρυμμένου θησαυρού, κάπως παραλλαγμένο, βέβαια. Κάθε ομάδα προσπάθησε  να εντοπίσει όσο πιο γρήγορα μπορούσε το φυτό της σε κάποιο έκθεμα του μουσείου.

Αφού εντοπίστηκαν όλα τα φυτά η υπεύθυνη του προγράμματος μας βοήθησε να συνδέσουμε το κάθε φυτό με έναν θεό του Ολύμπου και μας είπε και το σχετικό μύθο.

256254255257

Το ιερό δέντρο του ?ία αναφέρεται ότι ήταν η βελανιδιά. Ειδικότερα στην περιοχή της Ηπείρου και συγκεκριμένα στο Μαντείο της Δωδώνης ο Δίας κατοικούσε μαζί με τη γυναίκα του τη Διώνη στις ρίζες της ιερής βελανιδιάς. Αρχικά, οι χρησμοί του μαντείου δίνονταν από τους ιερείς, οι οποίοι ερμήνευαν το θρόισμα των φύλλων της βελανιδιάς. Η βελανιδιά συμβόλιζε την αιωνιότητα και την αθανασία.

Η μυρτιά ήταν ένα από τα σύμβολα της Αφροδίτης. Η Αφροδίτη, θεά της ομορφιάς και του έρωτα, γεννήθηκε σύμφωνα με τη μυθολογία από τον αφρό της θάλασσας. Προκειμένου να καλύψει το γυμνό της σώμα, βγαίνοντας από τη θάλασσα, κρύφτηκε πίσω από ένα θάμνο μυρτιάς. Από εκείνη τη στιγμή, η μυρτιά αποτέλεσε σύμβολο της νεότητας και της ομορφιάς.

Tο στάχυ ήταν το σύμβολο της θεάς Δήμητρας,  της θεάς της Γεωργίας και συνδεόταν με την ευφορία της γης. Σύμφωνα με το μύθο η Δήμητρα και η  κόρη της η Περσεφόνη έδωσαν το στάχυ στο μυθικό ήρωα Τριπτόλεμο για να διδάξει στους ανθρώπους τα μυστικά της καλλιέργειας των δημητριακών.

Ο κισσός ήταν σύμβολο του θεού Διόνυσου, του θεού του κρασιού και της διασκέδασης. Όταν ήταν μωρό, κινδύνεψε να πεθάνει κατά τη διάρκεια πυρκαγιάς στο παλάτι του Κάδμου, βασιλιά της Θήβας. Η θεά Γη, προκειμένου να τον σώσει από τις φλόγες, τύλιξε τις κολόνες του παλατιού με κισσό. Για αυτό το λόγο ο κισσός συνδέθηκε με την αθανασία.

Στη συνέχεια, παίξαμε ένα επιδαπέδιο Puzzle όπου νικήτρια ήταν η ομάδα που έβρισκε πρώτη τα κομμάτια με το φυτό και το θεό που εκπροσωπούσε.

264

Τέλος, ο καθένας έκανε τη δική του σχετική ζωγραφιά.

Η αλήθεια είναι ότι μάθαμε πολλά με ιδιαίτερα ευχάριστο τρόπο!!!

Δημοσιεύθηκε στην Β΄ Τάξη σχολ. έτος 2015-16, Γ΄ Τάξη σχολ. έτος 2015-16, Χωρίς κατηγορία. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *